ADEM- EN ONTSPANNINGSTHERAPIE

Heb ook jij te maken met spanning?


Iedereen heeft wel eens te maken met spanning. Een gezonde mate van spanning helpt ons om bepaalde situaties het hoofd te bieden.


Door allerhande redenen, in de omgeving of vanuit jezelf, kan er zich langzaam een teveel aan spanning in het lichaam opbouwen. Wanneer het lichaam onvoldoende rustmomenten en herstel kent, kan dit een voedingsbodem zijn voor lichamelijke klachten.


Vaak wordt deze spanning vertrouwd en ben je er niet meer bewust van.  Het kan daarom zinvol zijn om te onderzoeken of de spanningstoestand kan veranderen en of dit invloed heeft op de klachten.

Wat kan de therapie bereiken?


In de ontspanningstherapie zoeken we samen naar oefeningen waarbij een waarneembare ontspanning ontstaat.  Je leert hoe je zelf jouw spanning kan regelen zodat een balans ontstaat tussen spanning en ontspanning. Je bent in staat om vroeger te voelen wanneer je spanning opbouwt.


De instructies kunnen zowel zittend, liggend of staand uitgevoerd worden en sluiten aan bij de houdingen en bewegingen in het dagelijks leven.


In deze methode van spanningsregulatie speelt de adem een centrale rol.  In de ademtherapie helpen we het herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging die de functionele wervelkolombeweging bij ademen ondersteunt.

Bij welke klachten is AOT zinvol?


  • Spanningsgebonden klachten : hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, gevoel van gespannenheid, hyperventilatie, burn-out, concentratieproblemen.


  • Bij psychische problemen vooral bij angst, lusteloosheid, paniekaanvallen, traumaverwerking


  • Bij functionele problemen : houdings- en ademproblemen, rug- schouder- en nekklachten, chronische pijn.


  • Spanningsklachten bij ziekten zoals neurologische aandoeningen, hart- en longproblemen.

Hoe ziet de behandeling er uit?


De behandling vindt stapsgewijs plaats waarbij gezocht wordt naar een oefenvorm die een duidelijke waarneembare ontspanning teweeg brengt.


Wanneer het duidelijk is of de klachten het gevolg waren van een te hoge spanning bespreken we of het zinvol is om nog een aantal keren door te gaan of het kan ook voldoende zijn om zelfstandig aan de slag te gaan met de oefening.


Gemiddeld vinden er 6 tot 8 sessies plaats gedurende +- 1 uur.

Wie ben ik?


Ik ben als kinesitherapeut verbonden aan het Sint-Andries Ziekenhuis te Tielt en privé als adem-en ontspanningstherapeut samenwerkend met verschillende psychotherapiepraktijken.


In 2017 behaalde ik de bijzondere beroepsbekwaamheid in de neurologische en in de respiratoire kinesitherapie. 


Tijdens mijn werk in het ziekenhuis kom ik regelmatig in contact met patiënten die geconfronteerd worden met allerlei lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijke oorzaak wordt gevonden. Ondanks de verschillende goedbedoelde behandelingen blijven de klachten terugkomen.


Vanuit de overtuiging dat lichaam, emoties en gedachten elkaar sterk beïnvloeden, verdiepte ik mij in de adem-en onstpanningstherapie en blijf mij verder bijscholen rond chronische pijn en spanningsgerelateerde klachten.